Setmana de l'accés obert 2019 a la Universitat de Barcelona

oaw ub

Durant els dies 21 i 27 d'octubre se celebra la Setmana Internacional de l'Accés Obert. Com cada any, el CRAI de la Universitat de Barcelona hi participarà en una diversitat d'actuacions.  

Enguany el CRAI participa en la tercera edició del microMOOC sobre accés obert que han elaborat les universitats catalanes. El coordina la Universitat Oberta de Catalunya que continua sumant forces per a enaltir els beneficis del coneixement obert. S'amplia el focus temàtic del microMOOC i s'hi tractaran qüestions lligades als conceptes i les nocions bàsiques de la ciència oberta. Cada dia, del 21 al 25 d'octubre, des del compte de Twitter @moocmicro es posarà l'accent en un aspecte diferent de la ciència oberta, des de la gestió i preservació de les dades fins a la recerca i innovació responsables, passant per les noves maneres d'avaluar la recerca. 

Aquesta iniciativa s'adreça especialment a investigadors i estudiants universitaris, però és oberta a qualsevol persona que vulgui connectar amb el moviment de l’Open science i obtenir-ne una visió transversal. És per això que la difusió dels continguts es farà fent servir un llenguatge senzill i divulgatiu.

Una novetat d'aquesta edició és que els continguts es publicaran en cinc idiomes: anglès, català, castellà, basc i gallec. Només cal triar l'etiqueta que es prefereixi en funció de l'idioma i l'horari de publicació:

 #OpenScienceMOOC19 (anglès) - 9 h
 #CiènciaObertaMOOC19 (català) - 10 h
 #CienciaAbiertaMOOC19 (castellà) - 11 h
 #CienciaAbertaMOOC19 (gallec) - 12 h
 #ZientziaIrekiaMOOC19 (basc) - 13 h

Des dels diferents CRAI Biblioteques s'han previst les actuacions següents:
 
CRAI Biblioteca del Campus Bellvitge ha elaborat una infografia sobre l'evolució de la recerca en accés obert al Dipòsit Digital de la UB, de les col·leccions d'articles de revista dels departaments i els instituts de recerca vinculats a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut - Campus de Bellvitge (2014-2018).


CRAI Biblioteca del Campus Clínic organitza l'activitat 'Un cafè en obert'. Hi haurà un estand a la planta baixa de la Facultat el dilluns 21 d'octubre, de 9 a 15 h, per incidir en tres temes d'accés obert:
 
- la digitalització de les tesis publicades a la UB
- la publicació de producció científica pròpia al Dipòsit Digital de la UB
- els ajuts de la Universitat de Barcelona per publicar en accés obert
 
Amb aquesta acció es vol arribar als investigadors i estudiants, perquè en un futur es puguin realitzar trobades, sessions i/o atenció més personalitzada en el CRAI Biblioteca. Als estudiants interessats se'ls regalarà xocolatines i als PDI i/o residents de l'Hospital Clínic se'ls convidarà a un cafè al bar.  


CRAI Biblioteca d'Economia i Empresa ha elaborat una infografia sobre la producció científica en accés obert, introduïda al al Dipòsit Digital de la UB, del PDI de la Facultat d’Economia i Empresa, en dades totals acumulades.


CRAI Biblioteca d'Informació i Mitjans Audiovisuals exposa el Cicle de Gestió de les dades, que es va fer amb motiu del congrés EDICIC: llibres de temàtica big data, accés obert i articles del Dipòsit Digital UB. A més, s'organitza l'exposició interactiva 'Open acces, Open drawer' que consisteix a obrir calaixos de l’antic catàleg de fitxes on es poden trobar referències d’articles científics tancats i oberts de diversos respositoris i editorials. Per últim, hi haurà un espai d’opinió i debat amb notes adhesives per poder deixar les reflexions al voltant del tema d’aquest any de la setmana de l’accés obert: 'Obert per a qui? Equitat en el coneixement obert'

Categoría
Anteriores OAW